Wat is een LEAN Canvas ?

Het Lean Canvas is een tool voor bedrijfsmodellering die is gemaakt om een ​​startup-idee te helpen deconstrueren tot de belangrijkste en risicovolste aannames.

Sterk beïnvloed door de lean startup-methodologie, de Lean Canvas-servers als een tactisch plan om ondernemers te begeleiden bij hun weg van ideevorming naar het bouwen van een succesvolle startup.

Waarom het Lean Canvas gebruiken?

Het is echt belangrijk voor elke ondernemer om zijn ideeën op papier te zetten, zodat elke stakeholder zich bewust is van de doelen en bedreigingen van het project. Dat is de beste manier om iedereen aan oplossingen te laten denken en het bedoelde resultaat te behalen. Maar dit proces moet twee uitdagingen overwinnen:
Vertaal je gedachten in een of andere taal. Het is ingewikkeld om op een duidelijke en assertieve manier wat er in ons hoofd omgaat in woorden te vertalen. Vaak gebeurt het tegenovergestelde: alles wordt nog lastiger dan concepten iets duidelijks en zichtbaars moeten worden.

De tijd die deze vertaling in beslag kan nemen. Traditionele businessplannen hebben doorgaans weken – soms zelfs maanden – nodig om uitgewerkt te worden. Dit kan een verspilling van tijd en energie worden. Zeker als we bedenken dat de markt en het scenario waarin uw bedrijf zich bevindt in een paar dagen kan veranderen. Als we denken aan een onverwachte crisis, kunnen ze drastisch veranderen.

Het doel van Lean Canvas is juist om beide problemen op te lossen. Want deze methode is gebaseerd op praktische uitgangspunten, met een eenvoudige gebruiksvriendelijke beeldtaal, waardoor de ondernemers hun hypothesen efficiënter kunnen testen.

Dit modelleringssysteem is dus, gebaseerd op slechts 9 onderdelen, namelijk:

Probleem

wanneer u een oplossing (of het nu een product of een dienst is) wilt verkopen, moet er vraag zijn, met andere woorden, op minstens één identificeerbaar probleem. Elk klantensegment dat u gaat definiëren, heeft zijn eigen problemen en het is de bedoeling van uw bedrijf om deze op te lossen. Je gaat je hele canvas over deze bouwsteen heen bouwen. Deze sectie moet dus maximaal drie prioriteitsproblemen bevatten.

Klantsegmenten

Misschien is dit wel de eerste bouwsteen die je gaat neerzetten. Omdat waarschijnlijk de eerste stap om uw bedrijf te begrijpen, is om te ontdekken wie uw klant is. Je kunt immers pas te weten komen wat de problemen zijn die je gaat oplossen als je weet wie ze tegenkomen. Dus als er meer dan één klantsegment is, moet u voor elk een canvas ontwikkelen.

Unieke waardepropositie

Dit blok laat zien hoe uw bedrijf zich onderscheidt van anderen, wat de waarde is die uw klant alleen heeft via uw product of dienst, en niemand anders. Maak daarom een lijst van wat uw merk onderscheidt van de concurrentie – dat betekent, waarom uw klant bij u moet kopen in plaats van bij uw rivaal.

Oplossing

Nu je weet wat en wiens probleem het is, is het tijd om de oplossing aan te bieden. Het moet staan voor de minimale set aan functionaliteiten en features (Minimum Viable Product) waarmee je de waard propositie uit het vorige blok kunt leveren.

Kanalen

Hier moet je aangeven welke middelen je gaat inzetten om je publiek te bereiken. Dat omvat alle marketing-, communicatie- en distributiekanalen die u wilt te gebruiken, zowel van traditionele als digitale media.

Inkomstenstromen

stel jezelf de vraag “hoeveel gaat mijn klant betalen voor mijn product/dienst?”. De prijs en het gekozen betalingssysteem zijn een zeer belangrijk onderdeel van uw aanbod. Dat kan het succes of de mislukking van uw onderneming betekenen.

Kostenstructuur

Verzamel hier alle kosten die nodig zijn om uw product te kunnen verkopen. U moet alle uitgaven vermelden, van onderzoek en ontwikkeling tot maandelijkse vergoedingen en salarissen.

Key Metrics

Het is absoluut noodzakelijk dat u weet welke statistieken u gaat toepassen bij het meten van de prestaties van uw bedrijf. Alleen zo kun je het team op de resultaten volgen.

Oneerlijk voordeel

Vraag uw team “wat heeft dit bedrijf/product/dienst, dat niemand anders heeft?”. Dit is misschien wel de moeilijkste vraag in het hele canvas. Het antwoord moet iets zijn dat niet kan worden gekopieerd, nagebootst of verworven – dat is uniek in de markt. Het is een uitdaging, maar het is essentieel, vooral als je het canvas wilt gebruiken om partners en investeerders aan te trekken.

Wij adviseren onze klanten altijd om een LEAN Canvas in te vullen zodat ze het voor zichzelf duidelijk op papier hebben. 

You cannot copy content of this page

Deze website gebruikt cookies

U kunt meer informatie vinden over onze cookies en privacy voorwaarden via onze Privacy Voorwaarden