Wat is nu precies CMYK, PMS, RGB & HEX ?

Je hebt de termen vast wel eens voorbij zien komen. Veel kennen de termen en weten een klein beetje wat het nu precies inhoud. Daarom leek het me handig om de verschillende termen even toe te lichten en direct te vertellen waar je de verschillende kleurgroepen voor gebruikt.

 
Laten we gelijk beginnen. Het lijkt best wel moeilijk, maar eigenlijk kun je ze makkelijk uit elkaar houden. Ik ga het eerst compleet platslaan vervolgens gaan we er samen naar kijken wat ze allemaal betekenen.

Als je het echt compleet platslaat dan komt het namelijk op het volgende neer:
 
CMYK  – Drukwerk
PMS  – Drukwerk
RGB – Digitaal gebruik
HEX – Digitaal gebruik
 
Dus kortom heb je twee voor het printen en twee voor al het digitaal gebruik. 
 
Er zijn natuurlijk nog veel meer kleurtypen, maar deze zijn het meest gebruikt en dus ook het belangrijkste om te weten.

CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key)

Je bent aangekomen bij stukje over CMYK, maar wat betekend CMYK nu precies? De letters staan voor verschillende basiskleuren die gebruikt worden om alle kleuren te kunnen maken. 

De C staat voor Cyan (cyaan) dit is een lichtblauwe kleur, zie hiernaast. Vervolgens heb je de letter M, M staat voor Magenta, en Magenta is een donkerroze kleur. Daarna komt de Y van Yellow (Geel), ja… geel is en blijft geel. En vervolgens heb je de letter K, K staat voor Key, deze kleur is net geen diepe zwarte kleur zoals we allemaal gewend zijn van de kleur zwart. Deze nijgt iets meer naar Antraciet, maar ook weer niet helemaal. 

CMYK is de meest gebruikte kleurtype om te printen. Maar het grote verschil tussen CMYK en PMS is dat PMS wereldwijd hetzelfde is, maar CMYK is per land anders. De kleuren komen dan anders uit. Daarom is er een universele kleurentaal bedacht namelijk PMS. 

PMS (Pantone® Matching System)

Zoals je vast wel had verwacht zijn we nu bij het kleurtype PMS. Zoals ik in het vorige hoofdstuk gezegd had dat CMYK per land verschillend is, is PMS dat niet. 

Ook dit is een afkorting voor andere woorden. PMS staat namelijk voor Pantone® Matching System. Dit betekent dus dat het vaste kleuren zijn die wereldwijd vast staan.

PMS is een kleurensysteem dat voornamelijk wordt gebruikt door grafisch ontwerpers en drukkerijen. Doordat de kleuren vast staan zijn drukkerijen in staat om drukwerk te leveren dat aansluit bij de wensen van de klant. Door gebruik te maken van PMS kleuren ben je zeker dat jouw drukwerk in de juiste kleuren gedrukt zal worden. PMS kleuren zijn gemarkeerd met een uniek nummer gevolgd door een letter. De letter geeft de papiersoort aan. ‘C’ staat bijvoorbeeld voor gecoat, ‘U’ voor ongecoat en ‘M’ voor mat. 

Er zijn speciale kleuren waaiers voor PMS die designers, Grafisch ontwerpers en Drukkers gebruiken om de juiste kleur vast te stellen. 

RGB (Red, Green, Blue)

Het bekendste kleurensysteem is de RGB, ook wel bekend als Rood, Groen en Blauw. Deze kleuren zijn vooral effectief op schermen. Aangezien iedere ‘led’ scherm opgebouwd is met deze drie kleuren. Dit zorgt er dus voor dat de kleuren zuiver en duidelijk zijn. 

Het RGB-kleursysteem is een kleurcodering, een manier om een kleur uit te drukken met behulp van een combinatie van de drie primaire kleuren Rood, Groen, Blauw, uitgaande van additieve kleurmenging. De hoeveelheid van elke primaire kleur die benodigd is om de mengkleur te verkrijgen, wordt uitgedrukt in een getal dat meestal uit 8 bits bestaat en kan variëren tussen 0 en 255.

 

HEX (

Het HEX kleurensysteem geeft CMYK, RGB, HSL en HSV, 

Color-hex geeft informatie over kleuren inclusief kleurmodellen (RGB,HSL,HSV en CMYK), triadische kleuren, monochromatische kleuren en analoge kleuren berekend in kleurenpagina. Color-hex.com genereert ook een eenvoudige css-code voor de geselecteerde kleur. Html-elementvoorbeelden worden ook weergegeven onder de kleurdetailpagina. Typ gewoon de 6-cijferige kleurcode in het vak hierboven en druk op Enter.

You cannot copy content of this page

Deze website gebruikt cookies

U kunt meer informatie vinden over onze cookies en privacy voorwaarden via onze Privacy Voorwaarden